HEAVENLY CARROT CAKE.

Tags

rsz_dsc_5880
Salam malam, kali ni nak masukkan entri kek pulak. Mat buat saja nak habiskan stok lobak merah. Tu hari kat econsave ada jual lobak merah agak murah, jadi atas dasar ketamakkan terlampau itu budak mat, sudah kasi hangkut lebih sikit lah. Berbaki dalam 2 biji macam tu, tapi masih ok, tak kecut punggg. Mat sagat halus dan buat carrot cake. Resipi asal dari Kak Ida 1001 Resipi. Kek lobak ini sedap, dan menggunakan minyak jagung. Satu lagi ia bukan semata2 lobak merah, tapi ada campuran kelapa, cincangan kacang walnut dan juga cincangan nenas. Menggunakan sedikti serbuk kayu manis dan ia amat2 sesuai dari segi rasa bila digandingkan dengan lobak merah. Cuma resipi asal guna gula kastor, tapi mat ganti dengan gula perang atau soft brown sugar.

rsz_dsc_5906
Kek lobak merah ini digandingkan dengan cream cheese yang dilepa atasnya, tapi mat ubah sikit dengan swirl kan cream cheese tadi atas setiap potongan kek lobak merah dan kasi perhiasa atas dia dengan lobak merah yang mat terap bentuk chenta dan sekuntum bunga sakura dari gula. Nampak comey jugak kan...erkk terpuji sendiri pulak...haha. Dari segi rasa kek ni tak berapa manis, tapi lembap. Cuma anda perlu tunggu kek sejuk betul2 baru dipotong. Memandangkan ada cincangan walnut dan nenas, nak dapat potongan yang agak comey, sedikit sukar. kecuali kalau anda masukkan dalam peti sejuk, ia akan sedikit keras dan boleh dipotong sempurna, insya Allah. Sebab resipi sama macam mat pernah buat dulu, jadi dengan rajinnya mat copypaste jelah eks..alah bukan orang punya, sendiri punya tak pe.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka...
CATATAN MAT GEBU :- Mat bakar guna suhu 160C, kerana menggunakan tin kek jenis non-stick kaler hitam. Apa2 tin kek kaler hitam jika digunakan, suhu perlu diturun kan kepada 15C atau 20C dari suhu yang disarankan pada resipi, ini kerana tin hitam kadar resapan haba ada lebih tinggi. Jika guna tin aluminium atau jenis silicone mould, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resepi..