BENDA YANG PERLU ANDA TAHU...

Tags

(Gambar Kredit pada Blog ini...)

Assalammualaikum, malam semua, kali ni mat tak letak apa2 resipi, tapi saja nak share satu benda yang pada mat amat2 berguna pada mereka2 yang sering membuat kek dan biskut. Kalau kita perhatikan dalam resipi tak kira dalam dan luar negara mereka akan menggunakan sukatan cawan, sudu dan gram. Ada masa ia agak mengelirukan juga. Tadi mat singgah satu blog ni, dan ternampak sesuatu yang harus kita kongsi bersama. Terima kasih pada Blog Rempahratus, mat tak pasti lah samada blog tu masih aktif ke tidak....Ok mat share kat DTS....dan ada serba sedikit mat tambah mengikut logik... (^__*)

Sukatan bahan-bahan dari cup/cawan ke gram/liter (sukatan adalah < kurang lebih >), harap dapat membantu....

TEPUNG....
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram

GULA KASTOR....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

MENTEGA....
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram

CECAIR....
1/4 cawan = 50 ml
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter