Salam semua, N3 kali ni mat share masakan paaalinggggg senangg...palinggg cepat dan paliinggg biasa..hahaha. SEBAB?....Sebab nya bila mat gebu kata, ni hari masak singgang lahh, tumis air lahh, macam dapat rasa ada orang tak caya dengan aku, ye tak yeaa je si mat ni.. Ok ni dah letak masih tak caya?...Esok aku boh pulak resipi telur mata kerbau turbo!...jangan terkejut. Sebab cuaca panas, elok lah makan yang singgang2 macam ni. Tumis air sayur tu tentulah mat gebu yang punya, walau pun alergi udang, ehh, tak kira aku campakkan juga 5-6 ekor sebagai pemanis kuah, maklumlah tak guna serbuk perasa...Lepas tu ada pulak tauhu belen semalam, masukkan juga, maka jadi lah macam dalam gambar di atas..amacam nampak bess tak? ni koo makan dengan ikan masin lepas tu ada sambal belacan, ulam petai...perghh!!...pengggsannn....
Lepas tu kan, mat singgang ikan selar kuning..tau tak ikan selar kuning?..Ada orang panggil ikan cekik leher...tak pasti pulak pesal, tapi jangan nama cekik darah sudah laaah. Yang ni mesti lah lauk abah ku, tapi kan kalau dia nya style..lagi simple gilaa....no kunyit, no chili, no asam gelugor, only use asam jawa...SEBAB?...Sebab dia jawa (tapi bukan pure sangat lah sudah campur baba melaka mari, sebelah arwah nenek belah abah), hmm ok lah mat tulis resipi walau pun semuaaa orang sudah tau..saja untuk memeriahkan majlis...selamat menjamu selera semua...
TUMIS AIR SAWI & UDANG....
BAHAN-BAHANNYA :-)
4-5 pokok sawi bok choy, cuci, tos dan siang, asingkan batang dan daunnya
6 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1 keping tauhu, dadu besar2
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan secubit gula
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
SINGGANG IKAN SELAR KUNING....
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 ekor ikan selar kuning, siang, cuci bersih dan toskan
1/2 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili hijau, belah 2
1 keping asam gelugor
1/4 camca teh serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Lepas tu kan, mat singgang ikan selar kuning..tau tak ikan selar kuning?..Ada orang panggil ikan cekik leher...tak pasti pulak pesal, tapi jangan nama cekik darah sudah laaah. Yang ni mesti lah lauk abah ku, tapi kan kalau dia nya style..lagi simple gilaa....no kunyit, no chili, no asam gelugor, only use asam jawa...SEBAB?...Sebab dia jawa (tapi bukan pure sangat lah sudah campur baba melaka mari, sebelah arwah nenek belah abah), hmm ok lah mat tulis resipi walau pun semuaaa orang sudah tau..saja untuk memeriahkan majlis...selamat menjamu selera semua...
TUMIS AIR SAWI & UDANG....
BAHAN-BAHANNYA :-)
4-5 pokok sawi bok choy, cuci, tos dan siang, asingkan batang dan daunnya
6 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1 keping tauhu, dadu besar2
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan secubit gula
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
- Tambah tauhu, batang sawi, garam secukup rasa dan secubit gula (nak letak serbuk perasa pun ok). Kacau perlahan dan biar masak sekejap.
- Tambah daun sawi, dan kacau perlahan. Bila kelihatan daun sawi lembut, matikan api. Rasa jika ok boleh hidangkan segera..
SINGGANG IKAN SELAR KUNING....
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 ekor ikan selar kuning, siang, cuci bersih dan toskan
1/2 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili hijau, belah 2
1 keping asam gelugor
1/4 camca teh serbuk kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam periuk, satukan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan air, kacau dan jerang hingga mendidih. Tambah asam gelugor, garam secukup rasa dan secubit gula atau serbuk perasa (jika guna).
- Perlahankan api dan masukan ikan bersama cili hijau belah..Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama sambal belacan dan ulam-ulaman...