Assalammualaikum, salam malam semua, dah nak tidur ke?..mat pun sejak2 ni tidur awal, ngantuk, lepas tu kan terjaga awal, ada tu jam 3 pagi aku dah bangun, ala2 macam nak poey motong gotah, yolah kan gotah mahal yang oiii...boleh pengsaann. Bila siang jangan harap nak tidur, sebab mat gebu Pantang tidur siang, nanti napsu aku buas ala2 naga tasik chini, ishh dasat kann. Ok malam ni nak share satu resipi yang pernah mat buat dulu, resipi asal dari "Penyulawa", di sini.... tu nama manja dia, kalau yang biasa kami panggil dengan panggilan, "kak Anim"..suami dia rockers waa cakap sama luuu...ishh kumpulan dolu2 tu apa tu kalau tak silap guaaa "Meditasi" ke macam tu lah kurang lebih..
Kek ni mat buat 1/2 dari adunan asal. Dannn, seperti biasa, aku derhaka nkoo, hehe, syukur alhamdulillah menjadi dengan lembut, gebu dan elok jeee tak pecah bila dipotong dan paling utama tak mabok laut yeaa, lepas makan kek tapai ubi nihh. Kalau nak tau apa mat derhakakan jom kita semak resipi...senang dan mudah...
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram tapai ubi, lecek dan buang jika ada urat2 ubi
75 gram gula halus
3 biji telur gread A
1/2 camca besar mayonnaise
1 camca teh esen vanilla
50 gram margarine*
25 gram mentega*(*cair dan sejukkan)
90 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/4 camca teh baking powder
15 gram susu tepung
CARA MEMBUATNYA :-)
Kek ni mat buat 1/2 dari adunan asal. Dannn, seperti biasa, aku derhaka nkoo, hehe, syukur alhamdulillah menjadi dengan lembut, gebu dan elok jeee tak pecah bila dipotong dan paling utama tak mabok laut yeaa, lepas makan kek tapai ubi nihh. Kalau nak tau apa mat derhakakan jom kita semak resipi...senang dan mudah...
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram tapai ubi, lecek dan buang jika ada urat2 ubi
75 gram gula halus
3 biji telur gread A
1/2 camca besar mayonnaise
1 camca teh esen vanilla
50 gram margarine*
25 gram mentega*(*cair dan sejukkan)
90 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)
1/4 camca teh baking powder
15 gram susu tepung
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tapai ubi dilecek halus, jika ada urat2 ubi keluarkan. Satukan tepung SLF, susu tepung dan baking powder, gaul rata dan ayak. Ketepikan.
- Panaskan oven pada suhu 175, lenser acuan kek kegemaran, mat guna jenis silicone. Putar telur, mayonnaise dan gula hingga kembang dan pekat macam adunan kueh boulu.
- Perlahankan kelajuan, masukkan tapai, putar rata. Masuk tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan margerine + mentega cair tadi, putar rata.
- Tuang dalam acuna dan bakar selama 40 - 45 minit. Sejukkan kek sekejap sebelum dikeluarkan dari acuan dan sejukkan atas jaringan..